Handig om te weten

Technische eigenschappen

Je zult snel genoeg merken dat je van tegels veel plezier hebt. Dit gevoel wil je zo lang mogelijk vasthouden. Dat kan, met de juiste toepassingen. Wij krijgen vaak de vraag van onze klanten of er technische tips en trucs zijn om het comfort te behouden. Voordat we daarover uitweiden – want dat kunnen én doen we maar al te graag – is het handig om wat technische informatie tot je te nemen.

Antislipwaarde

De antislipwaarde (of R-waarde) is een waarde die wordt gegeven aan een tegel om duidelijk te maken welk gripniveau de tegel heeft. De waardes worden gebruikt van 8 tot 12, waarbij 8 de laagste waarde is. De meeste Procasa tegels hebben een R-waarde tussen de 9 en 11. Houd er rekening mee dat een tegel met een hogere waarde lastiger is om schoon te maken.

RTT of RET

Zie je deze afkorting staan? Dan zijn de tegels gezaagd en hebben ze rechte kanten. RTT of RET staat voor rettificato ofwel gerectificeerd. Doordat er vrijwel geen maatverschil in de tegels zit, kunnen hier zeer smalle voegen worden toegepast.

NAT

Wanneer je de afkorting NAT ziet staan, betekent het dat de tegels niet gerectificeerd zijn en daardoor afgeronde hoeken hebben. De tegels in naturale uitvoering kunnen maatafwijkingen hebben. Houd daarom een bredere voeg aan.


Tegels met tips

Maak met tegelstroken een mooie accentwand en speel met de ruimte. Ideaal voor de achterwand van een toilet of ter decoratie van je bad. De stroken worden verkocht in mixpakketten.

Voegkleuren

De voegkleur die je voor je wand of vloer kiest heeft invloed op de uitstraling van de tegel en het tegelwerk. Zo zorgt een voeg in dezelfde kleur als de tegel voor een rustig en egaal eindresultaat. Een spannend lijnenspel creëer je door te kiezen voor een contrasterende voegkleur.

Voegbreedte

Naast de kleur is het ook mogelijk om te kiezen voor een smalle voeg. Hiervoor heb je tegels nodig die gerectificeerd zijn. Dit zijn tegels waarvan de zijkanten na het bakken recht zijn geslepen. Zo ben je verzekerd van een superstrak eindresultaat.

Legpatroon

Een vuistregel bij het kiezen van wand- en vloertegels is dat je van onder naar boven werkt en van donker naar licht. Tegenwoordig kan echter veel meer. Zoals wand en vloer in dezelfde kleur. Grijs is nog steeds een van de populairste kleuren, vooral omdat er zoveel verschillende soorten grijs zijn. Maar binnen de huidige Hotel Chique-trend zijn het vooral de bruine tinten die warmte en rijkdom toevoegen aan de sfeer.

Onderhoud

Reinigen, beschermen en onderhouden. Hoewel tegels echt wel tegen een stootje kunnen, is het volgen van een onderhoudsvoorschrift van belang. Na oplevering, maar ook wekelijks, maandelijks en jaarlijks – afhankelijk van het type tegel – is er onderhoud nodig. Zo behoud je op eenvoudige wijze je nieuwe tegels en geniet je langer van het mooiste resultaat! Alle reinigings- en beschermingsadviezen vind je in onderstaand document.

Download: Onderhoudsadvies